De hemelse poort is geopend: The Queen of the Heavens in Aquarius

In de tweede blog ga ik dieper in op Venus, ’the Queen of the heavens’ de planeet van onvoorwaardelijke liefde. Ik bestudeer haar al een aantal jaren en ben er altijd mee verbonden geweest. Zowel astrologisch, energetisch en wetenschappelijk. Ze is ook echt fantastisch. Ook de heilige geometrie (de taal van het universum) is terug te vinden.

Vrijdag 16 februari ’24 is de planeet Venus (de planeet van de liefde) in het teken waterman gekomen en staat ze voor de eerste keer in onze levens met de planeet Pluto samen in waterman. Pluto is sinds 21 januari 2024 ook in het teken waterman terecht gekomen. Na bijna 20 jaar in steenbok te hebben gestaan, is dit een zeer uitzonderlijke transitie en betekent dit ’transformatie’. Venus brengt daarin een energie van liefde om dromen, visies en verbeelding werkelijkheid te maken, op onze eigen authentieke manier. Haar energie is gericht op de baarmoeder, de plek van creatie. Tot 8 maart zal ze op deze plek in de hemel staan.

Het is ook een mooi moment om bij mijn eerste liefdesles stil te staan: De hemelse poort ademhaling. Hier zal je een korte oefening vinden die heel krachtig werkt om een druk overprikkeld hoofd tot rust te brengen. Ik gaf deze oefening vaak in de faalangstreductie training aan leerlingen, omdat het ook goed tijdens toets-momenten ingezet kan worden. Per liefdesles deel ik ook de achtergrond van de les. Deze eerste les is erg speciaal voor mij en voelt kloppend vandaag onder de aandacht te brengen.

In de blogs zal ik mijn gedachten, gevoelens en kijk op verschillende thema’s en onderwerpen delen in verschillende vormen. Blog 1 Twee draken en een feniks vind je hier. Hier vertel ik wat meer over mijn intenties van deze website, mijn visie en de achtergrond van mijn naam.

De geboorte van Venus

Sinds ik op mijn 15e dit schilderij in het echt mocht bewonderen in het Uffizi in Florance (Italië) tijdens mijn middelbare schoolreis, ben ik letterlijk weggeblazen ;). Zoals ik al zei ben zeer met het vrouwelijke aspect van de bronenergie verbonden.

Vanaf vroeger wordt het vrouwelijke principe in verband gebracht met de oceaan en het water. Water representeert de flow en ook de emotionele wereld. De tweede chakra ‘sacrale’ chakra ten hoogte van de baarmoeder is een vrouwelijke energievortex (die mannen ook hebben trouwens, we dragen beide polen). Zoals het ying/yang symbool aan beide kanten een stip van de ander heeft.

Ik vertelde eerder dat Sophia, Maria, Isis, Aphrodite, Ishtar, Venus verschillende benamingen zijn voor de kosmische godin. De ‘moeder van al het leven’. De ‘kosmische baarmoeder’ die het leven baarde, net als de vrouw via de baarmoeder nieuw leven kan baren. Ik noem dit graag zo. Andere noemen dit de creator / de bron / het universum.

Dus laten we eens wat dieper de oceaan en mythologie induiken.
We starten bij het schilderij ‘De geboorte van Venus’:

De geboorte van Venus. Van de Italiaanse schilder Botticelli te zien. Het hangt in de Uffizi- gallerij in de Italiaanse stad Florance.

Het schilderij beeldt de godin Venus uit (haar Griekse naam is Aphrodite) die oprijst uit de zee als een volgroeide vrouw, zoals deze beschreven wordt in de Griekse mythologie. De naam van het werk is echter niet helemaal in overeenkomst met de gebeurtenis die erop staat afgebeeld, aangezien Venus volgens de legende uit het zeeschuim zou zijn geboren. Deze afbeelding toont echter haar aankomst in Cyprus, staande op een schelp. De westenwind Zephyros blaast de schelp naar de kust van Cyprus. Waarschijnlijk draagt Zephyros in zijn armen Aura, de godin van de zachte ochtendbries. Rechts op het schilderij geeft een van de Horen, godinnen van de seizoenen, een mantel aan Venus.

Volgens de Griekse mythen ontstonden Gaia of Moeder Aarde uit de Chaos bij de aanvang der tijden. Terwijl zij sliep baarde zij Ouranos – beter bekend onder de Latijnse naam Uranus -, de hemel. De hemel en de aarde waren nog niet gescheiden en op de aarde was geen plaats waar goden, mensen of dieren zich veilig konden bewegen. Uranus lag over Gaia en paarde als het ware onophoudelijk met haar. Om de kinderen die in haar schoot gevangen bleven te bevrijden gaf Gaia haar jongste zoon, de Titiaan Saturnus, een vuurstenen sikkel, waarmee hij zijn vader castreerde. De hemel trok zich terug. Met zijn linkerhand gooide Saturnus het geslachtsorgaan van zijn vader achter zich. Uit de druppels bloed die op de grond vielen ontstonden de furiën of wraakgodinnen. Het geslachtsorgaan kwam in de zee terecht en uit het schuim dat zich eromheen verzamelde ontstond Venus. Naakt rees zij uit de zee op. De Grieken gaven haar daarom de bijnaam Anadyomene, zij die uit de zee oprijst. Haar Griekse naam Aphrodite zou letterlijk betekenen: ‘uit het schuim geboren’.

Op een schelp voer Venus naar land. Waar zij haar voeten neerzette sprongen gras en bloemen uit de grond. Eerst ging zij aan land op het eiland Kythera maar omdat dat maar een klein eiland was ging ze verder en vestigde zich uiteindelijk in Paphos, op Cyprus. De plaats waar de godin aan land ging, Petra tou Romiou ( of: rots van Aphrodite ), is uiteraard een toeristische trekpleister. De drie Horen of godinnen van de seizoenen ontvingen haar met vreugde en bekleedden haar met goddelijke gewaden. Op haar hoofd plaatsten ze een krans van puur goud. Haar hals en boezem sierden ze met kostbare snoeren. Zij brachten haar bij de andere goden, die haar verwelkomden en wilde haar elk tot hun vrouw maken.

Wat ik leuk vind om op te merken is dat deze specifieke schelp in de biologie ook de Venus schelp word genoemd. En symboliseert ook het vrouwelijk geslachtsorgaan. We spreken ook wel van de ‘Venusheuvel’ als we de bovenkant van de Vulva bespreken in de vrouwelijke anatomie. Ik vind het bijzonder op te merken dat de schelp ook dezelfde vorm heeft als het symbool van water & aarde in de Hermetische wijsheden. En dat het ook de ‘graal’ = de baarmoeder en het ‘ontvangen en creëren van leven’ kan symboliseren. Het indalen van de ziel in vlees (‘In carne gaan’ – In vleeswording). De baarmoeder met het vruchtwater is de letterlijk fysieke plek van creatie, waar de baby wordt voldragen.

Venus als planeet

Ook is ze een een planeet in ons universum. Ze is de tweede planeet vanaf de zon gezien en wordt ook wel de planeet van de liefde genoemd. Vanaf Aarde gezien is venus op de zon en de maan na het helderste object aan de hemel. Vanwege het feit dat Venu een binnenplaneet is en daarom vanaf de Aarde gezien altijd betrekkelijk dicht bij de zon staat, is Venus alleen zichtbaar gedurende een half tot 4 uur na zonsondergang of vóór zonsopkomst (afhankelijk van de elongatie van de planeet). Daarom wordt Venus ook wel de avondster of morgenster genoemd.

Het logo, dat lijkt op een bloem, is de weg die Venus aflegt tijdens haar reis rond de zon.
Wanneer je die reis in kaart brengt ontstaat er een prachtig symbool dat de naam “De Roos van Venus” meekrijgt.

De symboliek en heilige geometrie van de roos van Venus.

Een roos is een bloem van Venus. Elk bloemblad van deze geometrische roos heeft een andere betekenis, elkaar aanvullend en versterkend. Venus symboliseert onze kernwaarden, vooral die belangrijk zijn voor ons als individuen.

Het eerste bloemblad staat voor zelfwaardering als individu, de basis vormend voor een betekenisvol en waardevol leven. Venus weerspiegelt hoe we ons van binnen voelen, onze harmonie en onze uitstraling.

Het tweede bloemblad van de roos van Venus staat voor harmonie en balans binnen onszelf en ons leven, ontdekt door ervaringen in het leven, conflicten en moeilijkheden. We groeien en bouwen relaties op die rekening houden met de behoeften van iedereen.

Het derde bloemblad brengt de ervaring van vrouwelijke energie, langzaam je hart openend en je verbindend met je emoties. Het lijkt op je emotionele hartslag en vertegenwoordigt de kern van je ziel. Zachtheid, schoonheid, mededogen, gevoeligheid – dit zijn allemaal positieve uitdrukkingen van vrouwelijke energie, in balans met het mannelijke denken. Venus vertegenwoordigt spiritueel bewustzijn, een “Yin” planeet met zachte, passieve energie, die subtiliteit en tact biedt in plaats van starre overtuigingen.

Venus staat voor “innerlijk werk” – wat van binnen is, weerspiegelt buiten. Als je iets in de wereld om je heen wilt zien, is het essentieel om het eerst binnen in jezelf te ervaren. Denk aan vrede, harmonie, evenwicht.

Het vierde bloemblad vertegenwoordigt kosmische aantrekkingskracht en de expressie van schoonheid. Overal waar Venus kwam, vertelt de mythologie ons dat bloemen bloeiden, haar innerlijke schoonheid spiegelend. Om die schoonheid in je leven te ervaren, moet je innerlijke schoonheid overeenkomen met je ideale beeld.

Vanwege Venus’ unieke pad rond de zon en haar identiteit als de ochtend- of avondster, wordt ze vaak “de andere zon” genoemd. Ze schijnt haar licht vanuit haar spirituele hart op aarde, waardoor het naar een hogere trilling van schoonheid wordt gebracht.

Tot slot, het vijfde bloemblad van Venus, geassocieerd met het hart en hart denken, vertegenwoordigt hogere spiritualiteit en ontwikkeling. Je hartchakra is verbonden met Venus.

In haar ultieme essentie staat Venus voor het bereiken van harmonie tussen je hoofd en je hart, tussen wat binnenin is en hoe je leven eruit ziet. Wanneer je deze balans bereikt, wordt eenheid ontdekt, wat leidt tot creatieve expressie, ware liefde en intieme relaties. Harmonie onder ons allen is mogelijk wanneer we het toelaten in ons wezen.

Elk bloemblad heeft zijn eigen betekenis, maar geen kan bestaan zonder de ander. In haar meest heilige vorm wekt Venus je innerlijke en spirituele ziel op, brengt ze transformatie op zielsniveau, waardoor je innerlijke balans zich manifesteert in de externe wereld. De roos van Venus symboliseert mededogen, zelfliefde, innerlijke harmonie en spirituele groei.

Tot slot:
Op welke twee plekken in het schilderij raakt Venus haar eigen lichaam aan?
Haar venusheuvel en haar ……? 😉

Dankjewel voor het lezen,

Vanuit mijn hart,

Paula Sophia 🙂

Een Rose labyrint, Jorden en ik heb deze gelopen
Visoko Bosnië, 2024

Tot slot als je geen genoeg kan krijgen:
Een leuke informatieve video over de mythologische achtergrond van Venus. Bron: GAIA
En nog wat meer schilderkunst.

Bronnen:
– GAIA
– Goddess rising
– Catherine Boone

Als de lucht spreekt: Twee draken en een feniks.

Een boodschap vanuit liefde en speelsheid.

11-02-2024 Paula Sophia en de herinnering van de bron.

Gisteren op zaterdag 10 februari startte het Chinees Nieuwjaar: het jaar van de (houten) Draak. In Aziatische landen is dit een belangrijke lentefeestdag. Aangezien ik ook een (aarde)draak ben in de Chinese astrologie ga ik ook ‘vliegen’ vandaag met mijn eerste officiële blogpost 😉. Als het enige mythologische figuur in de Chinese dierenriem staat dit 5e dier uit deze dierenriem voor transformatie en kracht. De feniks in bovenstaand plaatje staat voor transformatie en resurrectie. Persoonlijk symboliseren de draak en de feniks mijn combinatie om nederigheid (Paula) en grootsheid (Sophia) zichtbaar uit te dragen. Om een kanaal van mijn hogere bezieling te mogen zijn. Stap voor stap zal deze website meer vorm gaan krijgen.

Mijn visie is dat dit vooral een container vol liefdevolle, verbindende berichten en content mag zijn en dat ik jullie naar mijn beste kunnen een inspirerende ‘verwonderende’ toolbox kan aanreiken. Waar interessante levensvragen en oprechte gesprekken een opening naar een leven ‘vanuit het hart’ mogen zijn. Dat ik (ook in co-creatie) een prachtig aanbod mag gaan aanbieden om volwassenen en kinderen te begeleiden. En groepcirkels mag faciliteren vanuit het ‘open space’ principe, waar alles en iedereen welkom is. Uitleggen en laten ‘voelen’ hoe de vrouwelijke manier van creëren (BE-ing) voor vrouwen een verademing kan zijn. En dat ik mooie groepsreizen mag gaan organiseren om mensen te RE-connecten met hun eigen diepste essentie.

Mijn wens is dat we in deze wereld van vandaag weer terug kunnen vinden wat ons verbinden mag. Zowel de verbinding met onszelf, onze medemens en alles om ons heen. En ik jullie via deze route ook een beetje mee mag nemen in een wereld vol verwondering, waar magie te vinden is in de alledaagse dingen.

Liefs,
Paula Sophia

‘When you replace judgement with curiosity everything changes – Robyn Conley Downs-

Voor mij is alles om me heen energie. In de wetenschap noemen ze dit het Quantum veld. The ‘field of possibilities’. In sprookjes en folklore zien we draken, ridders, feniksen, centaurs, elfen, prinsessen. In verschillende religies spreken we over engelen, demonen, profeten, godinnen, goden.

In mijn persoonlijke beleving zijn het allemaal ‘velden van energie’ waar je met je hart, hoofd en onderbuik mee in verbinding kan staan. En dit is voor iedereen een unieke persoonlijke ervaring. Het is je eigen perceptie en iedereen heeft zijn eigen weg en route te bewandelen in het leven.

Zoals een geluidstrilling van muziek effect heeft op je hersenactiviteit en ook op de frequentie van je hart. Heeft de manier waarop je naar de wereld kijkt en je je hiermee verbind ook effect. In de wetenschap ervaren we meer ‘verbinding’ met het grotere veld (en alles om ons heen) op het moment dat hart en hoofd op elkaar zijn afgestemd. In het NU. In de wetenschap heet dit hartcoherentie. Dit is te trainen. Je eigen lichaam op de juiste manier verzorgen en gaan behandelen als een tempel start ook met bewust’ZIJN’ hierop. Daarom ga ik hier mijn schatkist delen in de vorm van liefdeslesjes. Uitgangspunt: probeer wat voor je werkt, lees wat je interesseert. En wees welkom mijn aanbod te bekijken. Alles is goed.

De uitnodiging in de huidige tijd is dat we onze connectie met de eigen ‘bron’ weer gaan herinneren. En zien dat je dan de ‘creator’ van je eigen leven kan worden. Dat als je oude wijsheid combineert met de juiste wetenschap je zoveel over jezelf kan leren en zelfs je zelfhelend vermogen kan activeren.

Verbanden en verbinding leggen is iets wat ik graag doe en ook goed kan. Zo ook bruggen slaan tussen de wetenschap en de esoterie. Naast een optimist en dromer die goed is geworden in het NU te bewegen, ben ik ook een wetenschapper met 4 universitaire diploma’s. En heb ik ook meer dan 10 jaar voor de klas gestaan en ‘de leer van het leven (biologie)’ gegeven aan jongeren. Onderwerpen onderzoeken en passioneel en begrijpelijk uitleggen aan anderen vind ik erg leuk. Je kan meer over mijn leven terugvinden in het kopje ‘over mij🙂.

The most beautiful thing we have is the mysterious, whoever does not know it and can no longer wonder, no longer marvel, is as good as dead and his eyes are dimmed – Albert Einstein.

Kinderen zijn in mijn ogen grote leermeesters. Ze staan de eerste 7 levensjaren in totale verbinding met het ‘bron’ veld. Ze leven in het moment en kijken naar de wereld vol verwondering. Een kartonnen doos kan zo een vliegtuig zijn. Jonge kinderen (maar ook dieren en planten) reageren dus ook vaak ‘in het NU en kijken door een magische bril naar de wereld. Ze kunnen haarfijn de energie aanvoelen waar het prettig is en waar niet. Dus wat kunnen we leren van onze kinderen en van onze eigen ‘innerlijke’ kinderen? Hoe kan ik dagelijks verwonderend het leven tegenmoet treden? En het ‘NU’ voor je laten werken?

Laat ik jullie even kort meenemen door mijn proces de afgelopen jaren:

Waarom Paula Sophia?

Paula betekent letterlijk vertaald klein en nederig. Echte zelfliefde en mezelf ‘het waard vinden’ heb ik echt moeten leren voelen door jarenlange levenslessen. “Wie zit nou op mijn stem te wachten? ‘Hoe betweterig kom je over als je dit gaat delen?” is de innerlijke stem die tot voor kort de bovenhand had in mijn hoofd. De bedrijfsnaam ‘vanuit het hart’ heb ik namelijk al 3 jaar ingeschreven. En tot nu toe beleefde ik mijn avonturen vooral op de achtergrond en vertelde ik niet zo veel over mijn leven. Ik hield de dingen die ik gaande weg leerde voor mezelf en mijn directe omgeving. Terwijl ik aan alles voel dat ik echt wat kan betekenen voor anderen door deze dingen wel te delen.

Bij een les van Tony Robbins werd de vraag gesteld ‘wat gaat jou nou echt makkelijk af wat andere mensen van je kunnen leren? En dat is precies het moment waarop ik voelde dat mijn ‘kleine 5 jarige Paula’ in een visualisatie naar voren stapte en zei: ‘Leven. Jij kan echt verbinden in het NU en wil het ‘leven’ leven. Je wil iedereen zien slagen en gunt iedereen zijn mooiste authentieke zelf’. ‘Je ziet verwondering in de kleinste dingen en wil blijven leren’ Je ziet de ‘hemel op aarde’ en gunt iedereen dat ook te voelen op hun eigen unieke manier. Je trekt je dromen nu naar je toe, omdat je de universele wetten snapt en deze toepast. Je kan luisteren en een ander perspectief bieden in tijden van grote zorgen. Je hoeft niet meer klein te blijven, je mag in je grootsheid gaan stappen. Je mag dit gaat delen, want het komt oprecht vanuit je hart. Je dient nederig zijn om in je grootsheid te stappen was een quote die je ooit las. Je mag nu op staan. Je stem word gehoord door wie het dient te horen. Weet je nog hoe je jezelf noemde vroeger?

Als klein meisje noemde ik mezelf Sophia. Als ik speelde met mijn barbies of reisbureautje speelde. In 2019 ontmoette ik een hele lieve vrouw (Will) bij een energetisch kindercoach opleiding. En nadat we een intuïtieve tekenoefening hadden gedaan kwam dit ter sprake. Kort daarna ontving ik onverwacht van haar een zilveren hanger van Sophia met een bericht: ‘Dankje dat we elkaar weer mogen ontmoeten Sophia in dit leven. Nu wilde ik dieper op onderzoek uit. Waarom noemde ik mezelf eigenlijk Sophia als kind?

Ik leerde dat Sophia staat voor ‘wijsheid’ en dat dit een ‘vrouwelijke collectieve brontrilling’ is. Sophia is namelijk een van de benamingen van de kosmische moeder. Andere namen waaronder ze bekend is is Aphrodite, Maria of Isis. Rudolph Steiner spreekt in zijn boek ‘Sophia Isis Maria’ ook over deze collectieve vrouwelijke intelligentie. En de ‘the Sophia Code’ leerde me veel over de ‘bronenergie’ waar ik me als kind blijkbaar erg verbonden mee voelde.

Ooit opgemerkt dat er zowel een man als een vrouw samen in een anatomisch menselijk hart zijn getekend in het schilderij ‘the touch of God’ van Leonardo Da Vinci? Dit is Sophia. Dit leerde ik tijdens een verdiepende cursus over de Rumi- hartmeditaties. Ik had dit nog nooit gezien.

Deze trilling Sophia in ‘naam’ staat voor mij voor het grote universele veld; de ‘beZIELing’ in het leven. De ‘heilige geest’ zou je het in sommige opvattingen kunnen noemen. En ik ben er zeer diep mee verbonden. Deze vrouwelijke universele wijsheid (yin/ shakti) die samen met het heilige mannelijke (yang/ shiva) in balans wilt komen. De ‘brontrilling’ vanuit het hart die de mens wil aanraken, zoals het schilderij tekent. Carl Jung zou het je collectieve onderbewuste noemen die weer ‘online’ komt en herinnert wordt. Ik her-innerde me dus steeds meer van Sophia. Toen de bedoeïen nomaden in Egypte meerdere malen vertelde dat ik het ‘hart en ziel’ van een Soefi heb, merkte ik dat mijn eigen kleine Paula begon te stralen. En dat is uiteindelijk de enige die ik echt trots wil maken aan het einde van de dag tegenwoordig.

Is dit dan ‘volledig ontwaken’ waar ze over spreken? Geen idee. Ik voelde het meer als steeds dichter bij mijn eigen kern te zijn gekomen, mijn eigen heelheid. Gewoon liefde ‘ZIJN’, een ‘goed’ mens proberen te zijn. Bewegen tussen het besef dat je zowel de oceaan bent als de golf in het leven. Elke golf is uniek, maar ontstaat uit een grote oceaan. Dit is wat Rumi ook bedoelde met zijn uitspraak: Your not a drop in the ocean, you are the entire ocean in a drop’. Ik help je deze kern graag te her-inneren. Polariteiten te zien, maar hier ook boven te leren bewegen.

Ik heb altijd geloofd dat verwonderend leren en de route ‘naar binnen’ de manier is mijn eigen unieke persoon te leren ‘zijn’. En dat het ‘NU’ het enige moment is waarop je dat daadwerkelijk kan leven.

Ik ben mijn eigen unieke combinatie van levenservaring, die wat ze heeft geleerd wil delen. Ik heb geleerd met deze ‘bronenergie’ te werken op multidimensionaal niveau. Dat betekent dat ik op meerdere lagen en dimensies met anderen kan (samen)werken.
Ik heb mogen leren dat ik in de numerologie de 33 trilling draag in mijn cellen (ook wel de meestertrilling of kristallijne trilling genoemd). Dat ik een ‘manifestor’ ben in human design (8% van de bevolking is dit). Het bevestigd mij dat anderen begeleiden om verwonderend en liefdevol te laten kijken naar zichzelf, anderen en moeder aarde mijn levensmissie is.

En niet dat me dat ‘specialer’ maakt, in tegendeel. Ik geloof erin dat het ‘samen’ mag in deze huidige tijd en dat co-creatie de route is naar een mooiere wereld. Een wereld waar iedereen verdient zijn unieke mooie zelf te zijn. Daar wil ik graag iets aan bijdragen.

Vanuit mijn hart,

Paula Sophia